Ordet "Hen"

Om du lever i landet Sverige (vilket jag antar att 99% av dem besöker den blogg gör) så har säkerligen inte undgåt dig att det pågår (eller har pågåt jag är inte så uppdaterad egentligen) om ett realtivt harmlöst förslag till att försöka göra hela tillvaron lite mer könsneutral. Det förslag manifestisar sig i ett ord, och det ordet är "hen", och som ni då också troligen vet är innebörden av ordet att istället för att säga 'han' eller 'hon', så säger man 'hen' åt båda könen.
 
Dem som kom med det här förslaget (och nu inser jag att jag inte ens vet vilka som kom med det) vill alltså helt enkelt på ett plan försöka sudda ut förutsagda köns skillander som tydligen kommer med orden 'han' och 'hon', och göra tillvaron lite mer neutral.
 
Så vare sig om du håller med att det här ordet 'hen' är en bra idé och kanske borde användas lite mer är inte min poäng med det här inlägger, och jag vet faktis inte var jag skrev hela den första grejen faktiskt men är vi här och jag är för lat att börja om från början...
 
Personlig har jag inget emot använding av ordet, men jag kommer särkerligen aldrig själv ta till mig det och faktiskt använda det. Inte för att jag är rädd för att folk ska tycka att jag är en jävla kuklös feminist men utan därför att jag tror inte på att komma kunna uppnå det vill göra. Visst det är ingen dum idé, och begreppen 'han' och 'hon' är bara uppfunna för att särskilja män och kvinnor. Tanke gången, "dem och vi". Så istället för att tänka "dem och vi" vill man införa tanke sättet "vi" med ordet hen. En jättebra tanke, och man undra varför inte bara kan vara så. Men tyvärr tror jag inte på att ordet kommer kunna uppnå det här, så därför finner jag ingen poäng i att använda det. Sen också därför jag inte finner det natruligt att säga 'hen' heller utan att tänka efter. Lite dumt när jag tänker efter, att istället finner jag det lättare att komma ihåg två ord som måste användas rätt, istället för ett ord som alltid passar in sammanhanget... Makes you think.
 

Men vad jag också vill ta med hela 'hen' debatten är den sidan som absolut motsätter sig ordet, och mer eller mindre gör sig roliga över det. Visst är det lite sorligt att det ska sånt jävla rama skrik bara för att man vill göra hela denna tillvaron lite mer neutral ochjämställd kvinnor och män imellan. Icke! Här ska det förlöjliga och dummas ner så in i ta helvete. Dem säger att kvinnor redan har bra och att det är relativt jämställt. Kanske det, men varför måste man slå folk på fingrar ner dem gör något du inte håller med om?
 
Min föräldra som dem gammla stofilerna dem är, är ju självklart inte för ordet. Men deras sämsta argument var (och jag tror att fler använder det säkerligen) att 'hen'' låter femnint. Tydligen är det något negativt. För låter negativt? Jo för att det låter som förkortning av ordet "henne". Man ser det man vill, och helt ologiskt kanske, men då säger jag så här, "fy fan vad ordet hen maskulint, rimmar ju ju fö fan på män".
 

Så jag antar att detta är så mycket osammanhängde text jag kan få till.
 
MVH Anthon
 

SAS


 S

Thing I Like - Insect Eyes

 
Musik och text - Devendra Banhart

RSS 2.0