Ljusets hastighet (förklaring)

Ljusets hastighet är en fascinerande sak, då det är absolut tråkig. Men vi få inte börja det här med att vara pessimistiska, utan kan börja med att hävda fakta som får det hela att verka riktigt häftigt. Ljuset hastighet är en riktigt, riktigt snabb hastighet (åtminstone jämfört med ljudets), det går fort att det inte ens hinner tänka på det. Och eftersom fler av läsarna kommer att tänka på det ett tag tar vi en liten paus.

 

 

Så nu börjar vi igen. Alltså eftersom ljuset är som fruktansvärt snabbt, använder forskare ljuset till att mäta avstånd (alla vet redan det här) i så kallat ljusår. Hur långt ljuset hinner värdas på år alltså för er som inte lyckades förstå. Sen är frågan ”Sam, hur långt hinner ljuset färdas på ett år?”, nu vet inte jag det men som tur finns wikipedia. Ljuset färdas på ett år cirka 9 460 730 472 580 800 m, vilket blir ungefär 9,461 biljoner km, men eftersom ett ljusår låter coolare och är lättare att uppfatta används termen ”ett ljus år” för att mäta en jävligt lång strecka.

 

Sen vet många men det kan finnas någon som inte vet. Det finns inget som är snabbare än ljuset, men Usain Bolt kommer relativt bra på andra plats där efter ljudet på tredje plats. Men i alla fall, eftersom ljuset är så snabbt tänker man ”Kan man bygga något som har den hastigheten?”, varför skulle vi behöva en sådan sak? ”Färdas till andra planeter, bortom solsystemet” Oh, juste ja, visst det skulle vara häftigt, men nu kommer det lite mer negativa om ljusets hastighet. På en stor skala är det rätt slöt. Andra galaxer och sådant fler tal ljus år bort, somliga miljontals år bort vilket gör det inte så coolt längre. Alltså ett ljus år var som tidigare nämnt 9 460 730 472 580 800 m, det gånger en miljon blir 9 460 730 472 580 800000000 m (Många siffror = Vetenskap). Då säger ni väl ”Måste man ta det som ligger miljoner år bort?”, nej visst men eftersom jordens skapelse och livets skapelse på jorden är relativt slumpmässig är chans inte så stor på att mer liv finns på nära håll. Sen ett till problem med ljus hastighet, bara ljus kan färdas i den hastigheten.

 

Så det var lite om ljusets hastighet.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0