American Psycho: Mord, sex, pengar och katter i ATM maskiner

American Psycho

Filmen American Psycho är baserad på romanen av Bret Easton Ellis med samma namn. Filmen kom ut år 2000, och första gången den visades Sundance film festivalen där den polariserade publiken (va fan betyder polariserade?) och den blev i största sammanhang väl mottagen och prisade. Rykterna går också om att just vid denna första visning, hade någon yttrat orden "This  guy might be a good actor, but he will never get to play Batman".

Men vad handlar filmen om då? Den handlar om Wallstreet yuppin Patrick Bat(e)man, och den utspelar sig någon gång under 1989. Bat(e)man verkar som en helt vanlig person, han gör sitt jobb, äter på flotta resturanger (fast inte Dorsia) irreterar sig på sin fästmö som bablar om giftemål när han försöker lyssna på den nya George Michael skrivan, och ha på sig tusentals olika rengörnings medel, oljor och läskiga ansikts masker. Men under fasaden kallad Patrick Bat(e)man finns en mörk hemlighet. Han har en extrem hög blodtörst och den måste släckas, så därför börjar han begå seriemord. Så det är typ vad filmen går ut på, leva yuppie liv kontra seriemord.

Seriemördare brukar ha ett motiv när dem mördar någon, som alla kvinnor som råka röra mig blir jag kär i därför måste jag döda dem innan kan skada mig. Fast det är bara ett exempel. Bat(e)man däremot är näst intill motivlös, då hans enda anledning till att döda människorna är att han njuter av det. Det börjar mest med att han dödar människor som verkligen går honom på nerverna, så ja hans fästmö är död innan slutet av filmen. Men senare börjar det mönsteret allt mer avta och han dödar nästan allt han kommer över. 

Hans psyklogiska sköra gränser går i mot slutet av helt, då han blir uppmanad att mata en ATM maskin med en strövarkatt. Detta leder till en väldigt pinsam situation då en gamla dam konfronterar honom i akten och frågar honom vad fan han gör. Väldigt pinsamt eller hur? Hur ska Bat(e)man lösa det här? Enkelt han skjuter henne, men aj då polisen upptäckte honom vad gör han nu? Skjuter några väl placerade skott och spränger polisbilen med poliserna. Sen fortsätter det ganska mycket på det sättet. Mer berättar jag inte om filmen, så se den själv eller läs boken.

Här kommer en sektion som heter vad Bat(e)man säger kontra vad han egentligen menar


Um, well...it s cranberry juice. Cranapple K It's blood

It's just that...I don't know I don't have anything in common I'm going to kill you and your fucking dog 
with you

I think my mask of sanity is about to slip K Killing homeless guys only make almost insane

I've got to return some videotapes K I am a serialkiller

You're a fucking ugly bitch I want to stab you to death and play around in your blood K Pretty much that

Här kommer bara lite bilder från filmen

Smug son of bitch
Jag tror jag glömde nämna allt sex i filmen


Aaaah
Kan vara orsaken


Icepack
"If my face feels a little puffy, I use an icepack"

Förlåt om ni inte vill se Bale naken, men det identifierar den här filmen.


Mina egna åsikter om den här filmen är, att den är jävligt bra faktiskt. Den fångar tiden den utspelar sig i på ett bra sett och gör en bra satir av den tiden. Mycket handlade att ha tid till att passa in, något som Bat(e)man nämer i filmen "I want to fit in". Vilket han gör otroligt nog, fast än hans hemliga lilla hobby. Se filmen, det dör ni inte av i alla fall.

MVH Jag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0